Historia
Lite om husets historia...
Fastigheten fick bygglov år 1935 och huset färdigställdes och slutbesiktigades under samma år. Arkitekten var Ernst Grönwall och byggherren Stockholm Södra Byggnads AB.
Till fasadmaterial valdes ädelputs, entrén fick grönt marmorgolv likväl som trappor och våningsplan. Entréväggarna målades gula med figurmotiv signerade Hermansson 1935. Mittemot varandra i entrén står Diana, jaktgudinnan, till höger och en källnymf till vänster.
Lägenhetsstorlekarna från ursprunget var 2 rum och kök, 1 rum och kök, 1 rum och kokvrå och samtliga med släta fanerdörrar vid lägenheterna.
Innan ett bygglov till badrumsombyggnation begärdes fanns det på varje våningsplan 1 gemensamt badrum för 10 lägenheter. Detta ensamma badrummet i fastigheten nyttjades efter en turlista innan varje lägenhet skulle få sitt alldeles eget badrum. (Källa: Stadsmuseet)
Fakta om bildkonstnären, skulptören och tecknaren Erik Hermansson, född 1903-1976 i Grangärde, Dalarna:
Hermansson studerade vid Högre Konstindustriella Skolan (numera Konstfack) samt i Danmark. Under konstnärsåren målade han porträtt och landskap, modellerade karikerande figurer i trä, utförde väggmålningar, tecknade i tidningar och gjorde illustrationer till bokverk.
Erik Hermansson var en av tidens mest framstående illustratörer och konstnärer och var välkänd bland allmänheten för sina teckningar till tidnings- och bokomslag. Bland annat var han en av medverkande illustratörer till årsboken ”Lutfisken” som utgavs 1912-1966. Lutfisken var en årsbok till ”Söndags-Nisse”, en skämttidning under åren 1862-1924 som utgavs som en jultidning med lättsmält julläsning med humoristiska och satiriska inslag.
Erik Hermansson skapade även skulpturen ”Årjängstrollet” år 1972. Skulpturen är 8 meter hög och har 3,5 meter i skonummer. Trollet är placerat på Torget i Årjäng. (Källa: Internet)
Läs mer om:
Ernst Grönwall: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ernst_Gr%C3%B6nwall
Lutfisken: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lutfisken
Söndags-Nisse: http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6ndags-Nisse
Årjängstrollet: http://www.arjang.se/sv/Besokare/Sevardheter/Arjangstrollet/
Klicka på bilden.